Siirry sisältöön

Havsvindparken utanför Tahkoluoto

11 st
80-90 m
101 m
130 m
2,3 MW
4,2 MW

Tahkoluoto är världens första havsvindparken i ett havsområde med isbildning. Havsvindturbinen som var klar i området 2010 var Finlands första. Havsvindparken utanför Tahkoluoto i Björneborg har tio turbiner och den blev färdig 2017.

Suomen Hyötytuuli spelar en betydande roll i utvecklingen av havsvindkraften i Finland och globalt. Havsvindkraftens andel i vindkraftsproduktionen kommer att öka framöver, eftersom vindförhållandena är gynnsammare på havet och en offshorelösning gör det möjligt att bygga vindparker i stor skala.

Infrastrukturen och vindförhållandena i området lämpar sig utmärkt för produktion av vindenergi.
Havsvindparkens årliga elproduktion är 157 000 MWh, vilket motsvarar det årliga elbehovet i ungefär 8 600 egnahemshus med elvärme.

Bilder av Tahkoluoto vindpark

Aktuellt

Bedömningsbeskrivningen av miljökonsekvenserna för utvidgningen av den havsbaserade vindkraftsparken utanför Tahkoluoto finns tillgänglig 1.3–30.4.2021

Publicerad

Bedömningsbeskrivningen av miljökonsekvenserna för utvidgningen av den havsbaserade vindkraftsparken utanför Tahkoluoto finns tillgänglig 1.3–30.4.2021. De officiella MBK-sidorna för projektet (på finska), som bland annat innehåller en MKB-beskrivning och anvisningar för…Läs mer