Siirry sisältöön

Reposaaren maantien tuulivoimalat käynnistetään 17.6.2014

Tiedote 17.6.2014
Julkaisuvapaa heti

Reposaaren maantien tuulivoimalat käynnistetään 17.6.2014

Pääsiäisestä saakka pysähdyksissä olleet Reposaaren maantien tuulivoimalat käynnistetään 17.6.2014. Voimalat ovat olleet poissa käytöstä siitä asti, kun voimala nro 4 rikkoutui kiirastorstaina. Onnettomuuden syiden selvitys on edennyt ja voimaloiden turvatoimia on tiukennettu entisestään.
Porin Reposaaren tuulivoimalan nro 4 rikkoutumisen syiden selvitys on edennyt. Onnettomuuden taustalla on ollut useita tekijöitä: tuulivoimalan siipikulman säätöön tuli tekninen häiriö, voimalan turvajärjestelmä ei ilmeisesti reagoinut riittävän herkästi tilanteeseen nähden ja henkilöstön ohjeistuksessa hätätilanteiden varalle on tarvetta tarkennuksille.

Onnettomuuden syiden selvitys edennyt, turvatoimia tiukennetaan

Suomen Hyötytuuli on parantanut voimaloiden tekniikan ja käytön turvallisuutta entisestään kaikin mahdollisin tavoin onnettomuuden syiden selvitysten edetessä. Ennen kuin Reposaaren muut voimalat käynnistetään, kaikkien voimaloiden jarrujärjestelmät testataan ja jarrupalat vaihdetaan. Jatkossa jarrujärjestelmät testataan puolivuosittain. Voimaloiden turvajärjestelmää herkistetään ja siipikulman hydraulinen ohjausjärjestelmä tarkistetaan. Turvatoimet koskevat kaikkia saman tyypin tuulivoimaloita.
Lisäksi voimaloiden asentajien ja päivystäjien toimintaohjeita on tarkennettu. Asentajat on ohjeistettu kytkemään voimalan etäkäyttö päälle aina ennen poistumistaan voimalasta. Myös etäyhteyksien kautta toimivia päivystäjiä on ohjeistettu poikkeustilanteiden varalta. Heidän tulee ohjata voimala manuaalisesti kääntymään pois tuulen suunnasta, mikäli voimalan normaali pysäytys ei toimi.

Voimalat käyntiin 17.6.2014

Reposaaren voimala nro neljä on tarkoitus purkaa ja muut voimalat käynnistää uudelleen. Purkutyöt aloitetaan, kun tarvittavat luvat on saatu. Reposaaren muiden voimaloiden turvallisuutta on parannettu, ja Suomen Hyötytuuli käynnistää ne 17.6.2014.
Vakuutusyhtiön ja tienpitäjän näkemykset vaikuttavat omalta osaltaan siihen, kuinka purettava tuulivoimala nro 4 korvataan tulevaisuudessa.

Lyhyesti: Reposaaren voimalan nro 4 rikkoutuminen

Reposaaren maantien tuulivoimala nro 4 alkoi pyöriä liian nopeasti kiirastorstaina 17.4. Suomen Hyötytuuli ilmoitti asiasta viranomaisille, Reposaaren maantie suljettiin ja sen vieressä kulkeva voimalinja tehtiin jännitteettömäksi. Tuulivoimalaa ei saatu yrityksistä huolimatta pysäytettyä, jolloin Suomen Hyötytuuli pysäytti muut samantyyppiset tuulivoimalat. Kova vauhti rikkoi yhden nelosvoimalan siivistä, jolloin turvajärjestelmä pysäytti voimalan. Rikkoutuminen ei aiheuttanut henkilövahinkojen vaaraa.
Kovan tuulen takia voimalan roottori saatiin lukittua ja rikkoutuneesta siivestä poistettua irtomateriaali vasta seuraavana päivänä, jolloin myös Reposaaren maantie avattiin liikenteelle.

Lisätietoja:

Suomen Hyötytuuli
toimitusjohtaja Toni Sulameri
toni.sulameri@hyotytuuli.fi
050 524 9609
Suomen Hyötytuuli
hankekehityspäällikkö Miia Wallén
miia.wallen@hyotytuuli.fi
050 329 7127

Suomen Hyötytuuli Oy

Suomen Hyötytuuli Oy on vuonna 1998 perustettu tuulivoiman tuotantoyhtiö. Yhtiön omistavat kahdeksan suuren suomalaisen kaupungin energiayhtiöt.
Yhtiön toimialana on tuottaa osakkailleen sähköä tuulivoimalla, lisäksi yhtiö harjoittaa tuulivoimaan liittyvää markkinointia sekä tutkimusta ja tuotekehittelyä.

Vastaa