Siirry sisältöön

Reposaaren maantien tuulivoimalan rikkoutumisen syytä tutkitaan

Tiedote 16.5.2014
Reposaaren maantien tuulivoimala nro 4 rikkoutui kiirastorstaina 17.4.2014. Suomen Hyötytuuli ilmoitti onnettomuudesta välittömästi viranomaisille ja pysäytti liikenteen maantiellä. Onnettomuus ei aiheuttanut vaaraa ihmisille. Suomen Hyötytuuli tutkii onnettomuuden syytä laitevalmistajan ja viranomaisten kanssa.
Kiirastorstaina 17.4. puolenpäivän aikaan Reposaaren maantien tuulivoimala nro 4 alkoi pyöriä liian nopeasti. Suomen Hyötytuuli ilmoitti asiasta pelastuslaitokselle ja poliisille. Vaaratilanteiden välttämiseksi Reposaaren maantie suljettiin ja sen vieressä kulkeva voimalinja tehtiin jännitteettömäksi.
Tuulivoimalaa ei saatu yrityksistä huolimatta pysäytettyä, jolloin Suomen Hyötytuuli pysäytti muut tienvarsivoimalat sekä Reposaaren voimalaitoksen. Noin kello 15 voimalan nro 4 siipi osui liian nopean pyörimisen takia sen torniin ja rikkoutui, jolloin turvajärjestelmä pysäytti voimalan. Rikkoutuneen siiven kappaleita putosi Reposaaren maantielle, joka tapahtumahetkellä oli ollut suljettuna jo parin tunnin ajan. Voimalan rikkoutuminen ei aiheuttanut henkilövahinkojen vaaraa.
Suomen Hyötytuuli ryhtyi välittömiin toimiin vaaratilanteiden estämiseksi, mutta kova tuuli haittasi töitä torstai-iltana 17.4. Voimalan roottori saatiin lukittua ja rikkoutuneesta siivestä poistettua irtomateriaali perjantaina 18.4., ja Reposaaren maantie avattiin liikenteelle samana iltana.

Onnettomuuden syytä selvitetään

Suomen Hyötytuuli selvittää Reposaaren voimalan nro 4 rikkoutumisen syytä voimalavalmistaja Siemensin kanssa. Selvityksestä saatavan tiedon perusteella yhtiö kehittää edelleen tuulivoimaloiden tekniikan ja käytön turvallisuutta.
Voimala nro neljä on edelleen pysähdyksissä ja se on tarkoitus purkaa. Muiden Reposaaren tienvarsivoimaloiden käynnistystä valmistellaan ja Suomen Hyötytuuli selvittää voimaloiden ja tien turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä yhdessä viranomaisten, Liikenneviraston ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Suomen Hyötytuuli tiedottaa niiden käynnistämisestä erikseen.

Lisätietoja:

Suomen Hyötytuuli, toimitusjohtaja Toni Sulameri, toni.sulameri@hyotytuuli.fi, 050 524 9609
Suomen Hyötytuuli, hankekehityspäällikkö Miia Wallén, miia.wallen@hyotytuuli.fi, 050 329 7127

Suomen Hyötytuuli

Suomen Hyötytuuli Oy on vuonna 1998 perustettu tuulivoiman tuotantoyhtiö. Yhtiön omistavat kahdeksan suuren suomalaisen kaupungin energiayhtiöt: Helsingin Energia, Jyväskylän Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Pori Energia, Tampereen Sähkölaitos, Turku Energia ja Vantaan Energia. Yhtiön tehtävänä on tuottaa osakkailleen sähköä tuulivoimalla sekä tehdä tuulivoimaan liittyvää markkinointi-, tutkimus- ja kehitystyötä.

Vastaa