Siirry sisältöön

Reposaaren rikkoutuneen tuulivoimalan purkaminen aloitetaan 25.8.2014

Käyttökatkoja Reposaaren maantien liikenteeseen maanantaista keskiviikkoon

TIEDOTE 20.8.2014
Suomen Hyötytuuli Oy aloittaa huhtikuussa rikkoutuneen tuulivoimalansa purkamisen Reposaaressa maanantaina 25.8.2014. Purkuoperaatio aiheuttaa muutoksia Reposaaren maantien liikenteeseen. Yksi ajokaista on pois käytöstä operaation ajan ja ajoittain liikenne joudutaan pysäyttämään kokonaan. Autoilijoita kehotetaan käyttämään kiertotietä Ämttöön kautta maanantaista keskiviikkoon.
Alustavan suunnitelman mukaan Reposaaren maantien toinen ajokaista on pois käytöstä maanantai-aamusta keskiviikko-iltaan. Lisäksi liikenne joudutaan pysäyttämään kokonaan useita kertoja päivässä töiden edetessä. Maanantai-iltana kello 21 alkaen tie suljetaan liikenteeltä noin kolmeksi tunniksi. Liikenne Lampaluodolle ja Reposaareen, sekä sieltä mantereen suuntaan ohjataan kulkemaan Ämttöön kautta tietä 272 (pohjoinen satamatie). Autoilijoita kehotetaan käyttämään Amttöön reittiä maanantaista keskiviikkoon sujuvan liikenteen varmistamiseksi.
Tuulivoimalan purkukaluston kokoaminen aloitetaan paikan päällä maanantai-aamuna. Itse tuulivoimalan purkaminen alkaa roottorista maanantai-iltana ja jatkuu tiistaina voimalaitoksen tornilohkojen laskulla. Lopuksi purkukalusto puretaan ja kuljetetaan paikalta pois keskiviikon aikana.
Reposaaren maantie avataan normaaliin käyttöön viimeistään torstaiaamuna.
Kova tuuli voi siirtää operaatiota myöhempään ajankohtaan.
Suomen Hyötytuuli pahoittelee purkuoperaatiosta liikenteelle aiheutuvaa haittaa.

Taustaa:

Yksi Suomen Hyötytuuli Oy:n omistamista Reposaaren maantien tuulivoimaloista rikkoontui 17.4.2014. Voimala alkoi pyöriä liian nopeasti, eikä sitä yrityksistä huolimatta saatu pysäytettyä.
Onnettomuuden taustalla oli useita tekijöitä: tuulivoimalan siipikulman säätöön tuli tekninen häiriö, voimalan turvajärjestelmä ei reagoinut riittävän herkästi ja henkilöstöä oli ohjeistettu poistumaan vikatilanteessa voimalasta välittömästi, ilman että voimalan etäkäyttöä kytketään päälle. Siksi voimalan etäohjaus ei ollut onnettomuuden satuttua mahdollista.
Suomen Hyötytuuli on parantanut voimaloidensa tekniikan ja käytön turvallisuutta entisestään kaikin mahdollisin tavoin onnettomuuden syiden selvittyä. Voimaloiden jarrujärjestelmät on testattu ja jarrupalat vaihdettu. Jatkossa jarrujärjestelmät testataan puolivuosittain. Voimaloiden turvajärjestelmää on herkistetty ja siipikulman hydraulinen ohjausjärjestelmä tarkistettu. Turvatoimet koskivat kaikkia Suomen Hyötytuulen saman tyypin tuulivoimaloita. Lisäksi voimaloiden asentajien ja päivystäjien toimintaohjeita on tarkennettu.

Lisätietoja asiasta antavat:

Toimitusjohtaja Toni Sulameri, Suomen Hyötytuuli O
Puhelin 050 524 9609, sähköposti toni.sulameri@hyotytuuli.fi
Hankekehityspäällikkö Miia Wallén, Suomen Hyötytuuli Oy
Puhelin 050 329 7127, sähköposti miia.wallen@hyotytuuli.fi

Vastaa