Suomen Hyötytuuli käynnistää Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen sähkönsiirron YVA-menettelyn
Suomen Hyötytuuli Oy on aloittanut 400+110 kV:n voimalinjan suunnittelun Tahkoluodosta Ulvilaan Fingridin kantaverkkoon liittämiseksi. Hanke on välttämätön Tahkoluodon merituulipuiston laajennushankkeen liittämiseksi kantaverkkoon, koska alueen nykyinen sähköverkko ei palvele laajennushankkeen sähkönsiirtotarvetta. Jatkosuunnitteluun on valittu reitit, joilla voidaan ennakoida olevan vähiten vaikutuksia ympäristöön. Voimajohto palvelee myös alueen muiden toimijoiden ja teollisuuden kehitystä.
Tahkoluodon merituulipuiston laajennushanke tulee lisäämään merkittävästi Tahkoluodon alueen sähköntuotantoa. Tahkoluodon nykyiset 11 merituulivoimalaa tuottavat sähköä 157 gigawattituntia vuosittain, kun laajennushankkeen arvioitu vuosittainen sähköntuotanto on 1800–2600 gigawattituntia.
Suomen Hyötytuuli on käynnistänyt 400+110 kV voimajohdon suunnittelun Tahkoluodon merituulipuiston laajennushankkeen liittämiseksi kantaverkkoon. Hanke on välttämätön merituulipuiston rakentamiselle, koska alueen nykyinen sähköverkko ei palvele laajennushankkeen sähkönsiirtotarvetta.
Suomen Hyötytuulen ensisijaisena tavoitteena on ollut liittää uusi merituulipuisto olemassa oleviin voimajohtoihin, mikäli asiasta saataisiin sovittua voimajohtojen omistajien kanssa elinkaareen liittyvät tekniset asiat ja kaupalliset näkökohdat huomioiden. Myös uuden voimajohdon rakentamiseen on mahdollisuuksien mukaan tarkoitus käyttää nykyisten voimajohtojen johtokäytäviä. Muiden sähkönsiirron vaihtoehtojen, kuten maa- ja merikaapeleiden, hyödyntämistä osana Tahkoluodon ja Ulvilan välistä sähkönsiirtoa suunnitellaan ja tarkastellaan teknistaloudellisen toteutettavuuden kannalta.
Tahkoluodon sähkönsiirron nykytila ja kehitystarpeet
Satakunnassa on monipuolinen energiatuotannon keskittymä, jossa tuotetaan sähköä kolminkertaisesti maakunnan kulutukseen nähden. Meri-Porin teollisuus ja satama ovat jo nykyisellään suuria sähkönkuluttajia, ja alueelle suunnitellut hankkeet muun muassa vetyteollisuuden alalla kasvattavat sähkönkulutusta entisestään. Tahkoluodon merituulipuiston laajennushanke kymmenkertaistaa alueen puhtaan energiantuotannon.
Sähköntuotannon ja -kulutuksen kasvu kulkee käsi kädessä Tahkoluodon alueen uudistumisen kanssa. Meri-Porin hiilivoimala on poistumassa käytöstä ja korvaavaa energiantuotantoa saadaan uusiutuvan energian hankkeista, kuten merituulivoimasta. Samalla alueen sähkönsiirtoverkko vaatii kehittämistä vastaamaan uusia vaatimuksia. Luotettavan sähkönsiirron avulla Tahkoluodon alue houkuttelee uusia energiaintensiivisen teollisuuden investointeja.
Uusi voimajohto parantaa toimitusvarmuutta ja vastaa teollisuuden tarpeisiin
Suunnitteilla oleva 400+110 kV voimajohto mahdollistaa merituulipuiston laajennushankkeen liittämisen kantaverkkoon, vahvistaa alueellista sähköverkkoa ja toimii varayhteytenä nykyiselle merituulipuistolle. Toimitusvarmuudeltaan ja häiriökestoisuudeltaan vahva sähköverkko luo edellytykset investoida uuteen sähköintensiiviseen teollisuuteen ja lujittaa sähkönsiirron toimitus- ja huoltovarmuutta erityisesti Meri-Porissa.
”Suomen Hyötytuulen hankkeessa saman aikaisesti mahdollisesti toteutettava 110 kV johto vahvistaisi Porin alueen sähkönjakelua ja lisäisi sen toimitusvarmuutta”, sanoo Pori Energia Sähköverkot Oy:n toimitusjohtaja Pertti Menonen.
Voimajohto suunnitellaan paikallisen alueverkon ja teollisuuden tarpeet sekä valtakunnallisen kantaverkon vaatimukset huomioiden. Lisäksi voimajohdon suunnittelussa huomioidaan Fingridin ajantasaiset vaatimukset.
Tahkoluodon laajennuksen voimajohtohanke
Voimajohdon jatkosuunnitteluun on valittu reitit, joilla voidaan ennakoida olevan vähiten vaikutuksia ympäristöön. Reitit kulkevat mahdollisuuksien mukaan olemassa olevien johtojen rinnalla, jolloin varsinkin metsäisemmällä alueella vaikutusten arvioidaan olevan pienempiä. Jatkosuunnitteluun valitut reitit kulkevat Tahkoluodon satama-alueelta Ulvilan sähköasemalle. Toinen reiteistä kulkee Lampaluodon, Porin saaristotien ja Peittoon kautta Kellahdelle, toinen puolestaan kulkee koko matkan olemassa olevan voimajohdon vierellä saariston kautta Kellahdelle. Kellahdelta molempien vaihtoehtojen reitti jatkaa nykyisen voimajohdon vieressä samalla johtokäytävällä Ulvilaan saakka.
Pylväspaikkojen suunnittelussa huomioidaan sekä ympäristönäkökohdat että tekniset ja taloudelliset tekijät. Suunnittelun tavoitteena on pylväiden sijoittelun ja teknisten ratkaisuiden avulla lieventää haitallisia maankäyttö-, maisema- ja luontovaikutuksia.
Voimajohdon ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) käynnistyy
Voimajohtohanke on edennyt alustavasta suunnittelusta ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) käynnistämiseen. Hankkeen YVA-menettelyssä tarkastellaan kahta eri reittivaihtoehtoa, joista kuitenkin vain toinen on tarkoitus toteuttaa:
- VE1-voimajohtolinjaus Lampaluodon, Porin saaristotien ja Peittoon kautta Ulvilaan.
- VE2-voimajohtolinjaus olemassa olevan 400 kV voimajohdon rinnalla Tahkoluodosta Ulvilaan.
YVA-ohjelma tulee kommentoitavaksi kesän 2024 aikana, ja YVA-menettelyn arvioitu valmistumisajankohta on keväällä 2025. YVA-menettelyn jälkeen hanke etenee yksityiskohtaiseen suunnitteluun ja lupavaiheeseen. Valitun reitin maastotutkimuksia varten haetaan Maanmittauslaitokselta tutkimuslupaa, joka antaa oikeuden tutkia maanpäällistä johtoreittiä. Vesialueella aluehallintovirasto voi myöntää vesilain nojalla vastaavan tutkimusluvan vesialueiden tutkimiseen. Vesirakentamiseen liittyvän vesilain mukaisen luvan myöntää aluehallintovirasto, sähkömarkkinalain mukaista hankelupaa haetaan Energiavirastolta, joka varmistaa hankkeen sähkönsiirron tarpeellisuuden. Ennen lunastusluvan hakemista hanketoimija neuvottelee maanomistajien kanssa suostumuksesta voimajohtoreitille. Lunastuslupaa haetaan Maanmittauslaitokselta tai Valtioneuvostolta riippuen maanomistajien suostumuksista. Lunastuslupaa arvioidaan haettavan 2025–2026.
Tahkoluoto-Ulvila 400+100 kV voimajohto
Lisätietoja:
Hankekehityspäällikkö Juho Lappalainen, puh. 050 560 7284, juho.lappalainen(at)hyotytuuli.fi
Liiketoimintajohtaja Esa Holttinen, puh. 044 760 8477, esa.holttinen(at)hyotytuuli.fi
Suomen Hyötytuuli Oy on kotimainen uusiutuvan energian tuotantoyhtiö, jolle vakaan omistuspohjan luovat kahdeksan suomalaista alueellista energiayhtiötä. Olemme yksi kotimaisen meri- ja maatuulivoimaosaamisen uranuurtajista. Olemme mukana vastaamassa Suomen uusiutuvan energiantuotannon tavoitteisiin ja lisäämässä riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista. Toimimme vastuullisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti läpi koko tuulivoiman elinkaaren yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Kehitämme tuulipuistohankkeita, suunnittelemme ja rakennutamme niitä sekä huolehdimme tuulivoiman tuotannosta yhdessä kumppaniemme kanssa. Meillä on tuotannossa seitsemän tuulipuistoa, kolme rakenteilla ja lukuisia hankekehityksessä. Kun nykyiset hankkeemme valmistuvat seuraavan kahden vuoden sisällä, on tuotantokapasiteettimme noin 650 MW ja vuosituotantomme ylittää 1900 GWh:n. Kasvamme voimakkaasti, ja kehitysportfoliomme nousee jo yli 3 mrd euron.