Siirry sisältöön

Suomen Hyötytuuli on käynnistänyt merituulipuiston perustusten kilpailutuksen

Suomen Hyötytuuli Oy valmistelee Tahkoluodon merituulipuistoon laajennusta, jonka vähintään viidentoista megawatin voimalat sijoitetaan syvempään veteen kuin Suomessa koskaan aikaisemmin. Yritys on käynnistänyt merituulivoimaloiden perustusten kilpailutuksen, johon osallistuvat Enersense Offshore ja Aker Solutions sekä Suomen Hyötytuulen oma perustuskonsepti. Kilpailutuksen perusteella valittavien teknologioiden toimivuus varmistetaan ensimmäisten voimaloiden rakentamisella vuoden 2025 aikana.

Tahkoluodon laajennuksen ensimmäisten turbiinien meriperustukset rakennetaan 40 ja 25 metrin syvyyteen ja ne suunnitellaan kestämään jäätyvän Itämeren vaativat olosuhteet sekä yli 15 megawatin turbiinien aiheuttamat kuormat. Meriperustusten konseptivalinnassa on käynnistetty esisuunnittelu kolmella erilaisella perustuskonseptilla. Perustuskonsepteja yhdistää se, että ne ovat painovoimaisesti meren pohjassa seisovia, niin kutsuttuja GBS (Gravity Based Structure) -perustuksia. Esisuunnittelussa kehitettävät perustuskonseptien erot koostuvat muun muassa valmistusmateriaalista, asennusmenetelmästä sekä kokonaisuuden toteutusmalleista.

Kilpailutuksen lähtökohtana on Suomen Hyötytuulen oma, kokonaan teräksestä valmistettava perustus, jonka yritys suunnittelee itse. Samanaikaisesti on käynnistetty yhteistyö kahden muun potentiaalisen perustuskonseptin tutkimiseksi. Nämä konseptit ovat Enersense Offshoren betonista ja teräksestä valmistettava hybridiperustus sekä Aker Solutionsin kokonaan betonista valmistettava perustus.

”Olemme innoissamme tämän vaiheen alkamisesta, ja työt yhteistyökumppanien kanssa ovat täydessä vauhdissa. Tämä on merkittävä konkreettinen askel kohti projektin toteutusvaihetta”, toteaa Suomen Hyötytuulen projektijohtaja Manu Grönlund. ”Esisuunnittelussa luodaan jokaisesta perustuskonseptista vertailukelpoista teknistä ja kaupallista tietoa, jonka pohjalta pystymme arvioimaan projektin toteutuksen kokonaisuuden kannalta kustannustehokkaimman ja riskien kannalta hallittavimman konseptin ja näin valitsemaan, millä konseptilla perustukset rakennetaan. Esisuunnittelun on määrä valmistua marraskuussa ja perustusten konseptivalinta tehdään joulukuussa 2023”.

Tahkoluodon laajennus käsittää kokonaisuudessaan neljäkymmentä yli 15 megawatin voimalaa. Ensimmäisten voimaloiden lupahakemukset ovat vireillä, ja lupakäsittelyssä etusijan saanutta vesilupaa odotetaan saapuvaksi piakkoin ja rakennuslupia syksyn aikana. Hankkeessa rakennettaville ensimmäisille voimaloille on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta.

Lisätietoja antavat:

Liiketoimintajohtaja Esa Holttinen, puh 044 760 8477, esa.holttinen@hyotytuuli.fi

Projektijohtaja Manu Grönlund, puh. 040 074 0242, manu.gronlund@hyotytuuli.fi

Suomen Hyötytuuli Oy on kotimainen uusiutuvan energian tuotantoyhtiö, jolle vakaan omistuspohjan luovat kahdeksan suomalaista alueellista energiayhtiötä. Olemme yksi kotimaisen meri- ja maatuulivoimaosaamisen uranuurtajista. Olemme mukana vastaamassa Suomen uusiutuvan energiantuotannon tavoitteisiin ja lisäämässä riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista. Toimimme vastuullisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti läpi koko tuulivoiman elinkaaren yhdessä sidosryhmiemme kanssa.

Kehitämme tuulipuistohankkeita, suunnittelemme ja rakennutamme niitä sekä huolehdimme tuulivoiman tuotannosta yhdessä kumppaniemme kanssa. Meillä on tuotannossa seitsemän tuulipuistoa, kolme rakenteilla ja lukuisia hankekehityksessä. Kun nykyiset hankkeemme valmistuvat seuraavan kahden vuoden sisällä, on tuotantokapasiteettimme noin 650 MW ja vuosituotantomme ylittää 1900 GWh:n. Kasvamme voimakkaasti, ja kehitysportfoliomme nousee jo yli 3 mrd euron.