Siirry sisältöön

Suomen Hyötytuuli rakentaa merituulipuiston Porin Tahkoluotoon

Suomen Hyötytuuli Oy toteuttaa merituulipuiston Porin Tahkoluotoon. Maailman ensimmäisen jääolosuhteisiin suunnitellun merituulipuiston rakentaminen alkaa tänä keväänä. Kymmenen tuulivoimalan puiston rakennuskustannukset ovat hieman alle 120 miljoonaa euroa. Turbiinitoimittaja on Siemens Osakeyhtiö, ja voimaloiden meriperustukset valmistaa Technip Offshore Finland Oy Porissa. Sähköaseman ja päämuuntajat toimittaa ABB Oy.
Merituulipuistoon tulee kymmenen Siemensin 4 MW:n offshore-voimalaa. Voimaloiden napakorkeus on noin 90 metriä, ja roottorien halkaisija 130 metriä. Teräskuoriset, kiviaineksella täytettävät kasuuniperustukset toimittaa Technip Offshore Finland. ABB toimii sähköurakoitsijana maa-alueella ja toimittaa sähköaseman ja päämuuntajat, joiden pääkomponentit valmistetaan Suomessa.
”Suomen olosuhteet ovat otolliset merituulivoiman kannalta: meillä on pitkä rannikko, hyvä tuulisuus, matalat vedet ja kova merenpohja sekä satamia ja teollista infraa pitkin rannikkoa. Merituulivoima tuottaa energiaa noin puolitoistakertaisesti maatuulivoimaan verrattuna”, sanoo Suomen Hyötytuuli Oy:n toimitusjohtaja Toni Sulameri.
”Rakentamiskustannukset ovat tällä hetkellä maatuulivoimaan nähden lähes kaksinkertaiset erityisesti meriperustusten ja kaapelin asentamisen vuoksi. Tahkoluodon hankkeella etsitään Suomen olosuhteisiin kustannustehokasta tapaa rakentaa merituulivoimaa: kehittyvällä ja kasvavalla alalla on tilaa uusille, kustannustasoa laskeville vientituotteille”, Sulameri toteaa.
Rakentaminen käynnistyy ruoppaustöillä tänä keväänä. Maakaapeli ja sähköasema asennetaan tulevan ja sitä seuraavan kesän välisenä aikana, perustukset ja merikaapeli keväällä ja kesällä 2017. ”Turbiinit nousevat pystyyn kesän 2017 aikana, ja tuulipuisto tuottaa energiaa saman vuoden syksyllä”, sanoo merituulipuiston projektijohtaja Arto Huhmarkangas.
Tuulipuiston arvioitu vuosituotanto on yli 155 miljoonaa kilowattituntia, mikä vastaa noin 8 600 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Merituulipuiston alueella sijaitsee myös pilottivoimala, joka on vuodesta 2010 lähtien tuottanut tietoa merituulivoiman tuotannosta, perustusten kestävyydestä ja huoltotoiminnasta. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi marraskuussa 2014 hankkeelle investointitukea 20 miljoonaa euroa. Tuen tavoitteena on avata liiketoimintamahdollisuuksia kotimaiselle teknologiaosaamiselle eri toimialoilla.
Median yhteydenotot: Toni Sulameri, toimitusjohtaja, 050 524 9609, toni.sulameri@hyotytuuli.fi

Kaupalliset yhteydenotot:
Arto Huhmarkangas, Tahkoluodon merituulipuiston projektijohtaja,
040 489 0030, arto.huhmarkangas@hyotytuuli.fi
Kuvia ja lisätietoa: https://hyotytuulifiles.fi/d/60e657b8e2b391ded41b5d4491e8cc8a/browse/503/
Suomen Hyötytuuli Oy on kotimainen tuulienergian tuottaja ja kehittäjä, jolla on tuulipuistot Porissa ja Raahessa, rakenteilla uusi tuulipuisto Raahessa sekä useita tuulipuistohankkeita eri puolilla Suomea. Suomen Hyötytuulen omistavat Helen (Oy Mankala Ab), Jyväskylän Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Pori Energia, Tampereen Sähkölaitos, Turku Energia ja Vantaan Energia. www.hyotytuuli.fi

Vastaa