Siirry sisältöön

Suomen Hyötytuuli selvitti Kanäsin öljysataman hyödyntämistä energiavarastoinnissa

Suomen Hyötytuuli Oy on selvittänyt Uudenkaarlepyyn Kanäsin öljysataman uudelleenkäyttöä energiavarastona. Selvityksen tavoitteena oli tutkia, miten Kanäsin öljysataman vanhat öljysäiliöt soveltuvat energian varastointiin paineilmavarastona (CAES).

Suomen Hyötytuuli selvitti CAES-varastoinnin eri toteutuskonseptit ja saatavilla olevat järjestelmät. Konseptin toteutettavuutta testattiin Kanäsin maanalaisissa öljyn varastoluolissa. Viime kesän koeporausten ja kallioperätutkimusten mukaan öljysäiliöiden tekninen kestävyys ei riitä paineilmavarastoksi liian matalan kalliokannen vuoksi. Alhaiseksi jäävän painetason vuoksi säiliöiden puhdistaminen öljystä paineilmavarastokäyttöön ei ole kannattavaa. Ympäristöselvitysten mukaan varastosäiliöiden ympäristön saastuminen oli hyvin pientä ja selvästi lupaehdoissa asetettua raja-arvoa vähäisempää.

Energian sitominen paineilmavarastoon on uutta teknologiaa, joka on maailmanlaajuisesti vielä kokeiluasteella, eikä kaupallisia sovelluksia ole toistaiseksi saatavilla. Tyypillisesti paineilmavarastointi tarvitsee maakaasua tukipolttoaineeksi, mutta Suomen Hyötytuuli on konseptoimassa ratkaisua, jossa maakaasu korvataan ottamalla talteen kompressoinnin hukkalämpö. Hukkalämmön talteenotolla päästään korkeaan hyötysuhteeseen, ja CAES-menetelmällä voidaan varastoida suuria määriä energiaa pitkäkestoisesti.

Pohjanmaa soveltuu hyvin paineilmavaraston sijoituskohteeksi, koska tuulivoimaa on alueella saatavilla runsaasti. Suomen Hyötytuuli jatkaa selvityksiä paineilmavarastoteknologian ja sopivien sijoituskonseptien parissa. Tavoitteena on rakentaa yli 100 megawatin laitos, jonka kapasiteetti olisi muutamia tunteja täydellä teholla ja jota olisi mahdollista käyttää myös matalilla tehoilla taloudellisesti.

Lisätietoja antaa

Toimitusjohtaja Toni Sulameri, Suomen Hyötytuuli Oy, toni.sulameri(at)hyotytuuli.fi

 

Suomen Hyötytuuli Oy on kotimainen uusiutuvan energian tuotantoyhtiö, jolle vakaan omistuspohjan luovat kahdeksan suomalaista alueellista energiayhtiötä. Olemme yksi kotimaisen meri- ja maatuulivoimaosaamisen uranuurtajista. Olemme mukana vastaamassa Suomen uusiutuvan energiantuotannon tavoitteisiin ja lisäämässä riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista. Toimimme vastuullisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti läpi koko tuulivoiman elinkaaren yhdessä sidosryhmiemme kanssa.

 Kehitämme tuulipuistohankkeita, suunnittelemme ja rakennutamme niitä sekä huolehdimme tuulivoiman tuotannosta yhdessä kumppaniemme kanssa. Meillä on tuotannossa seitsemän tuulipuistoa, kolme rakenteilla ja lukuisia hankekehityksessä. Kun rakennus- ja käyttöönottovaiheessa olevat hankkeemme valmistuvat, on tuotantokapasiteettimme noin 650 MW ja vuosituotantomme ylittää 1900 GWh:n. Kasvamme voimakkaasti, ja kehitysportfoliomme nousee jo yli 3 mrd euron.