Siirry sisältöön

Suomen Hyötytuuli valmistautuu suuriin merituulivoimainvestointeihin kokonaisjakautumisella

Kotimaisen tuulivoiman edelläkävijä Suomen Hyötytuuli Oy vahvistaa yhtiöjärjestelyllä valmiuksiaan kasvattaa merituulivoimatuotantoa. Nykyisen Suomen Hyötytuuli Oy:n tuulipuistot siirtyvät uuden Suomen Hyötytuuli Oy:n omistukseen, Tahkoluoto Offshore Oy keskittyy Tahkoluodon demonstraatio- ja laajennushankkeen toteutukseen, ja Arenso Oy tarjoaa palveluitaan Suomen Hyötytuuli Oy:n ja Tahkoluoto Offshore Oy:n tuulivoimahankkeiden kehitykseen, toteutukseen sekä tuulivoiman elinkaaren hallintaan. Yhtiön tuulivoimatuotanto ja kehityshankkeet jatkuvat keskeytyksettä.

Uusiutuvan energian osuus energiantuotannosta kasvaa lähivuosina yhä suuremmaksi. Vahvistaakseen Suomen Hyötytuulen valmiuksia tuulivoimatuotannon merkittävään lisäämiseen ja erityisesti merituulivoimaan panostamiseen ovat omistajat päättäneet toteuttaa Suomen Hyötytuulen kokonaisjakautumisen. Uudessa yhtiörakenteessa tuulivoimaosaamista ja resursseja voidaan hyödyntää kustannustehokkaasti ja joustavasti yritysten välillä. Jakautuminen myös avaa mahdollisuuden uudenlaisille yhteistyö- ja omistusrakennemalleille tulevaisuudessa.

Kaikkien kolmen yrityksen omistajina jatkavat Suomen Hyötytuulen nykyiset omistajat: Alva-yhtiöt Oy, Helen Oy (Oy Mankala Ab), Lappeenrannan Energia Oy, Lahti Energia Oy, Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab, Pori Energia Oy, Tampereen Energia Oy ja Vantaan Energia Oy. Suomen Hyötytuulen nykyiset maatuulipuistot ja Tahkoluodon tuotannossa oleva merituulipuisto siirtyvät uuden Suomen Hyötytuuli Oy:n omistukseen. Uusi yhtiö toimii nykyisen Suomen Hyötytuulen tapaan mankala-periaatteella. Tahkoluodon merituulipuiston demonstraatio- ja laajennushanke siirtyy Tahkoluoto Offshore Oy:n omistukseen.

Sekä uusi Suomen Hyötytuuli Oy että Tahkoluoto Offshore Oy ostavat Arenso Oy:ltä tuulivoiman hankekehitys-, suunnittelu-, rakennuttamis- ja elinkaaripalveluja, joihin kuuluvat tuulipuistojen hallinnointi, operointi ja ylläpito sekä purku. Suomen Hyötytuulen nykyinen henkilökunta siirtyy Arenso Oy:lle vanhoina työntekijöinä.

Arenso Oy:n, Suomen Hyötytuuli Oy:n ja Tahkoluoto Offshore Oy:n toimitusjohtajaksi tulee Suomen Hyötytuulen nykyinen toimitusjohtaja Toni Sulameri.

”Merituulivoiman kehittäminen, rakennuttaminen ja investoinnit poikkeavat huomattavasti maatuulivoiman tekemisestä. Yhtiön hyväksi koetut mallit toimivat jatkossakin maatuulivoiman puolella, ja uudet yhtiöjärjestelyt antavat meille entistä paremmat edellytykset merituulivoimainvestoinneille”, kertoo Suomen Hyötytuulen toimitusjohtaja Toni Sulameri.

Jakautuminen käynnistyy jakautumissuunnitelman rekisteröimisellä Patentti- ja rekisterihallitukselle 8. maaliskuuta. Jakautuminen on tarkoitus panna täytäntöön kuulutusajan jälkeen loppukesällä 2024.

 

Lisätietoja antaa:

Toimitusjohtaja Toni Sulameri, toni.sulameri(at)hyotytuuli.fi

Haastattelupyynnöt: Viestintäsuunnittelija Marjut Heinonen, puh. 040 5540 699, marjut.heinonen(at)hyotytuuli.fi

 

 

Suomen Hyötytuuli Oy on kotimainen uusiutuvan energian tuotantoyhtiö, jolle vakaan omistuspohjan luovat kahdeksan suomalaista alueellista energiayhtiötä. Olemme yksi kotimaisen meri- ja maatuulivoimaosaamisen uranuurtajista. Olemme mukana vastaamassa Suomen uusiutuvan energiantuotannon tavoitteisiin ja lisäämässä riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista. Toimimme vastuullisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti läpi koko tuulivoiman elinkaaren yhdessä sidosryhmiemme kanssa.

 

Kehitämme tuulipuistohankkeita, suunnittelemme ja rakennutamme niitä sekä huolehdimme tuulivoiman tuotannosta yhdessä kumppaniemme kanssa. Meillä on tuotannossa seitsemän tuulipuistoa, kolme rakenteilla ja lukuisia hankekehityksessä. Kun rakennus- ja käyttöönottovaiheessa olevat hankkeemme valmistuvat, on tuotantokapasiteettimme noin 650 MW ja vuosituotantomme ylittää 1900 GWh:n. Kasvamme voimakkaasti, ja kehitysportfoliomme nousee jo yli 3 mrd euron.