Siirry sisältöön

Tahkoluodon merituulipuiston avajaisia vietettiin 31.8.2017

Suomen Hyötytuuli Oy juhli torstaina 31.8.2017 maailman ensimmäisen jääolosuhteisiin suunnitellun Tahkoluodon merituulipuiston käyttöönottoa. Tahkoluoto on Suomen ensimmäinen meriperustuksille rakennettu tuulipuisto.
Suomen Hyötytuuli on panostanut merituulivoiman kehittämiseen jo pitkään ja rakennutti maan ensimmäisen tuulivoimalan meriperustuksilla Porin Tahkoluotoon vuonna 2010. Eilen vastaanotettujen turbiinien ja valmistuneen merituulivoiman demonstraatiohankkeen myötä Suomen Hyötytuuli yhteistyökumppaneineen on lisännyt merkittävästi merituulivoimaosaamista Itämerellä ja tätä kautta mahdollistanut teollisen mittakaavan energiantuotannon merellä tulevaisuudessa.
Tahkoluodon merituulipuiston valmistelu alkoi pilottivoimalan valmistuessa vuonna 2010. Projektia on siis kehitetty pitkään. Voimalat nousivat täyteen korkeuteensa kuitenkin yli viikon ennen suunniteltua aikataulua ja merituulipuisto vastaanotettiin etuajassa. Projektin etenemistä on edistänyt kaavoituksesta ja luvituksesta lähtien ennen kaikkea sidosryhmien tahtotila ja positiivinen asenne merituulipuistoa kohtaan.
– Osapuolet ovat tehneet kaikkensa projektin onnistumiseksi, kiittää Suomen Hyötytuulen toimitusjohtaja Toni Sulameri.
Projektin aikana merituulivoimaan liittyvä teknologia selkiytyi ja kehittyi. Kustannustehokkaan merirakentamisen ehtona on toimiva liiketoimintaketju, jonka rakentamista Tahkoluodon projektissa aloitettiin.
– Suomen Hyötytuulella on nyt olemassa valmis konsepti merituulivoiman suunnitteluun ja rakentamiseen teollisessa mittakaavassa, Suomen Hyötytuulen hallituksen puheenjohtaja Tuomo Kantola toteaa.
Projektin pääyhteistyökumppanit olivat: Siemens Gamesa (turbiinit), Technip Offshore Finland Oy (meriperustukset), ABB Oy Power Grids (sähköasema), Pori Energia Sähköverkot Oy (verkkoliityntä), Prysmian Finland Oy (merikaapeli), Jan De Nul NV (merioperaatiot), Finnish Sea Service Oy (merikaapelin asennus) ja Blue Water Shipping Oy, Finland (satamaoperaatiot/ logistiikka).
Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Tahkoluodon merituulipuistohankkeelle 20 miljoonan euron investointituen merituulivoiman rakentamisen käynnistämiseksi Suomessa. Tuen tavoitteena oli uusiutuvan energian edistämisen lisäksi hankkia kokemuksia merituulivoiman erityispiirteistä Suomen olosuhteissa.
Merituulivoiman tulevaisuus
Pohjanmerellä viimeisen vuoden aikana tapahtuneen voimakkaan teknologisen ja liiketoiminnallisen kehityksen vuoksi näyttää, että merituulivoima tulee olemaan merkittävä energiantuotantomuoto tulevaisuudessa. Merkittävin energian hintaan vaikuttava muutos ovat markkinoille tulevat jopa 15 megawatin voimalat.
Suomessa ympäristö merituulivoimalle on erilainen kuin Pohjanmerellä. Jäätyvä meri, matala rannikko, kova merenpohja, heikompi tuuli ja lähellä rannikkoa olevat puistot eroavat jonkin verran Pohjanmeren olosuhteista ja vaativat erilaista teknologiaa. Merituulivoimassa on tulevaisuudessa mahdollisuus lisätä myös kotimaisuusastetta.
– Kansainvälisillä tuulivoimamarkkinoilla toimittaessa jääolosuhteisiin suunniteltujen teknologisten ratkaisujen kehittäminen voi tuoda vientimahdollisuuksia suomalaiselle projekti- ja teknologiaosaamiselle. Suomen Hyötytuuli on kiinnostunut merituulivoiman kehittämisestä tulevaisuudessakin, mutta poliittiset päätökset, kuten esimerkiksi suunniteltu kiinteistöveron nosto iskee eniten juuri riskinottoon ja kehittämiseen, Tuomo Kantola kertoo.
Lisätiedot
Tuomo Kantola, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Hyötytuuli Oy
Toni Sulameri, toimitusjohtaja, Suomen Hyötytuuli Oy
Suomen Hyötytuuli Oy on kotimainen tuulienergian tuottaja, jolla on tuulipuistoja Porissa ja Raahessa sekä useita tuulipuistohankkeita eri puolilla Suomea. Yrityksen omistavat Helen (Oy Mankala Ab), Jyväskylän Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Pori Energia, Tampereen Sähkölaitos, Turku Energia ja Vantaan Energia.

tuulijuhla33-smaller
Tahkoluodon merituulipuiston projektijohtaja Hanna Matomäki (vas.), Suomen Hyötytuulen toimitusjohtaja Toni Sulameri sekä Siemensin edustajat Thomas Schwabe ja Jarkko Vanhanen allekirjoittivat Tahkoluodon merituulipuiston turbiinien vastaanottotodistuksen torstaina 31.8.2017.

Vastaa