Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen demohankkeelle rakennus- ja vesiluvat
Suomen Hyötytuulen Tahkoluodon merituulipuiston laajennushankkeen demonstraatiovaiheelle myönnetyt rakennusluvat ja vesilupa ovat lainvoimaiset.
Vuonna 2017 rakennettu, 11 voimalasta koostuva Tahkoluodon merituulipuisto on Suomen ensimmäinen merituulipuisto ja maailman ensimmäinen jäätyvälle merelle rakennettu merituulipuisto. Suomen Hyötytuuli suunnittelee parhaillaan neljästäkymmenestä vähintään 15 megawatin voimalasta koostuvaa Tahkoluodon merituulipuiston laajennushanketta.
Laajennushankkeen demonstraatiovaiheessa toteutetaan kaksi merituulivoimalaa Porin Tahkoluodon edustalle. Hankkeen tavoitteena on demonstroida uuden mittaluokan merituulivoimaloiden rakentamista, syvempään veteen sopivia perustuskonsepteja ja Suomen olosuhteisiin soveltuvia vedenalaisia rakennusmenetelmiä. Porin kaupungin demonstraatiohankkeelle myöntämät rakennusluvat ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä vesilupa saivat lainvoiman joulukuussa.
”Kyseessä ovat ensimmäiset tämän kokoluokan merituulivoimaloiden saamat luvat Suomessa. Suomen Hyötytuulelle tärkeää lupia hakiessa oli varmistua siitä, että suunnitelmissa huomioidaan kattavasti ympäristövaikutusten arvioinnin ja kaavoituksen aikana tarkentunut ymmärrys alueen meriluonnosta”, kertoo Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen hankekehityspäällikkö Juho Lappalainen. ”On tietenkin tärkeää myös seurata ympäristövaikutuksia rakentamisen aikana ja tuotannon alkuvaiheessa.”
Demonstraatiohankkeen arvioitu teho on noin 30 megawattia ja vuosituotanto noin 109 gigawattituntia. Sen rakennusaikaisen työllisyysvaikutuksen arvioidaan olevan noin 200–250 henkilötyövuotta.
”Lupien lainvoimaistumisen myötä demonstraatiohankkeen investointipäätöksen hetki lähenee. Projektin kriittisten komponenttien hinnat ja saatavuus varmistetaan, jonka jälkeen toteutusvaiheeseen etenemisen edellytykset on saavutettu”, sanoo demonstraatiohankkeen projektijohtaja Manu Grönlund.
Laajennushanke käsittää kokonaisuudessaan neljäkymmentä vähintään 15 megawatin voimalaa ja sen kokonaiskapasiteetti on 600–800 megawattia. Tuulipuiston arvioitu rakentamisajankohta on 2027–2029.
Demonstraatiohankkeelle on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta.
Tahkoluodon koekaivuissa merenpohjaa kaivettu syvemmältä kuin koskaan aikaisemmin Suomessa
Suomen Hyötytuuli on käynnistänyt merituulipuiston perustusten kilpailutuksen
Suomen Hyötytuulen Tahkoluodon demonstraatiohankkeelle 30 miljoonan euron tuki
Tahkoluodon merituulipuisto Suomen Hyötytuulen kuvapankissa
Lisätietoja antavat:
Liiketoimintajohtaja Esa Holttinen, puh. 044 760 8477, esa.holttinen(at)hyotytuuli.fi
Hankekehityspäällikkö Juho Lappalainen, puh. 050 560 7284, juho.lappalainen(at)hyotytuuli.fi
Projektijohtaja Manu Grönlund, puh. 040 074 0242, manu.gronlund(at)hyotytuuli.fi
Suomen Hyötytuuli Oy on kotimainen uusiutuvan energian tuotantoyhtiö, jolle vakaan omistuspohjan luovat kahdeksan suomalaista alueellista energiayhtiötä. Olemme yksi kotimaisen meri- ja maatuulivoimaosaamisen uranuurtajista. Olemme mukana vastaamassa Suomen uusiutuvan energiantuotannon tavoitteisiin ja lisäämässä riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista. Toimimme vastuullisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti läpi koko tuulivoiman elinkaaren yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Kehitämme tuulipuistohankkeita, suunnittelemme ja rakennutamme niitä sekä huolehdimme tuulivoiman tuotannosta yhdessä kumppaniemme kanssa. Meillä on tuotannossa seitsemän tuulipuistoa, kolme rakenteilla ja lukuisia hankekehityksessä. Kun nykyiset hankkeemme valmistuvat seuraavan kahden vuoden sisällä, on tuotantokapasiteettimme noin 650 MW ja vuosituotantomme ylittää 1900 GWh:n. Kasvamme voimakkaasti, ja kehitysportfoliomme nousee jo yli 3 mrd euron.